Viltspårs SM 2012!

Viltspårs SM 2012 har arrangerats av SSRK-Östergötland. Vi har att utgått ifrån kolmårdens Camping First Camp. Spåren har varit förlagda i Kolmården skogarna.

Deltagare   Domare   Inbjudan SM   PM Deltagare   Resultatlista SM Spåren Bilder Artikel SM

 

Vi gratulerar Lars Andersson med sin hund Huntley´s Amazing Anya från avdelning Småland till segern i 2012 års SM i viltspår.

  

                                                               2:a Åsa Malm            1:a Lars Andersson        3:a Lena Borglund

Övriga resultat finns i resultatlistan.

Allt började i augusti 2011. Ryktet gick att Anne-Marie Eklund, representant för SSRK Östergötland, hade vunnit viltspår SM. Weine Öberg, ansvarig för Östergötlands sm-uttagningar, började genast tänka och för att använda Weines egna ord så tänkte han så det rök.

Bakom ett viltspår SM ligger mycket förberedelser. Mark och boende ska bokas, domare ska kontrakteras, sponsorer ska hittas, mat planeras och lagas och framförallt; spåren ska utformas. Weine tänkte och skissade och bombarderade mig med förslag under ett halvår. Till slut hade vi kommit överens om två olika spårupplägg. Ett spår som skulle gås på lördagen och ett längre spår för söndagen.

Samtidigt pågick arbetet i SM-kommittén som förutom Weine och jag själv bestod av Stefan Lyshed- Jakobsson, Madeleine Andersson och Magnus Berg. Efter att vi bestämt oss för att vara i de ”tallrika”  Kolmårdsskogarna hittade Stefan en perfekt camping med stugor för både domare och deltagare samt mycket bra lokaler för samling och prisutdelning. Madeleine gjorde ett suveränt arbete med att fixa sponsorpriser och Magnus den extremt viktiga uppgiften att planera mat för alla.

Veckan innan SM-tävlingen packade Weine och jag bilen full med snitselband och gav oss ut i skogen för att snitsla upp de ca 1,1 km långa söndags-spåren. Visserligen var det bara 10 spår som skulle snitslas men har ni nån aning om hur många steg det blir?! Dessutom dök det på vissa ställen upp diverse surhål, stup och annat svårforcerat som krävde en och annan abravink.

10 spår men bara 9 deltagare. Alla avdelningarna hade inte anmält någon deltagare och Gävleborg samt förkvalificerade 2011 års vinnare, Anne-Marie, hade oturen att ha skadade hundar. Det återstod då nio ekipage men vi valde att ha ett spår i reserv om något skulle uppstå. Samtliga spår blodades av domarna, som arbetade och dömde i par, under förmiddagen lördagen den 4 augusti.

På lördagseftermiddagen anlände nio  förväntansfulla och kanske även nervösa deltagare. För vissa var detta en helt ny upplevelse men det fanns även rutinerade rävar. Äldre och rutinerade hundar brukar ofta ha en fördel i dessa sammanhang då det tar hårt på hundarna, både fysiskt men framförallt mentalt av att jobba intensivt två dagar på raken. Vid samlingen fick vi även celebert besök av huvudstyrelsens viltspåransvarige Carl-Henrik Wigert. Han passade på att påminna alla att de redan genom att ha tagit sig till SM hade visat att de hade mycket duktiga hundar.

Scenariot för första spåret utgjordes av en jakt på dovhjort där skytten avlossat ett skott men sett två djur gå iväg. Placeringen för skytten samt en trolig skottplats var utmärkta med snitslar. Deltagarna hade inte mycket hjälp av domarna som bara hade till uppgift att observera och inte fick svara på frågor, allt för att det skulle bli så lika som möjligt för alla deltagare. Vissa förstod att det kunde finnas två djur påskjutna men endast två ekipage löste båda spårsluten. Uppgiften var svår och krävde mycket av föraren. Ingen mer än Weine och jag visste hur det hade gått när vi avslutade kvällen med middag i en annorlunda lokal, Marmorbrukets kalklada, där man förr släckte den brända kalken.

Söndagen anlände och det var nu det skulle avgöras. Ett rådjur hade blivit påskjutet och både pass- och skottplats var utmärkta med snitsel. Skytten hade, då han letade efter djuret, passerat spåret strax innanför spårstart. Detta ställde till det för några hundar som istället tog an detta spår tillbaka till passpinnen. Naturliga störningar fanns i form av vilt, bärplockare och orienterare. Efter skottplatsen följde en 100 m lång helt oblodad sträcka och sedan en sträcka på 150 m som endast blodats var 10:e meter. En mer utförlig beskrivning av alla spår finns på www.tokarp.se. Maxtiden var satt till 60 minuter och för de flesta låg spårtiden strax där under. Riktigt roligt var att en av hundarna klarade spåret med full pott och detta blev också årets SM-vinnare, Smålands ekipage Lars Andersson och labradoren Huntley’s Amazing Anya. Imponerande var även domarnas arbete i par där samarbetet fungerade perfekt.

Vi hoppas att alla deltagarna tyckte att det var en intressant och givande helg, oavsett resultat. Stort grattis till Lars och Anya som lyckades så bra med spårarbetet. Jag vill även passa på att tacka alla domare, funktionärer och speciellt Weine Öberg för det stora jobbet som lagts ner. Nu skickar vi stafettpinnen vidare till Smålandsavdelningen och hoppas att de hittar några lämpliga marker inom avdelningen.   

Text Maria Ahlbert

 

 

Våra sponsorer är:  

      

               Trollmors kennel.

                          Djursjukhuset.